SRC BELGESİ OLMADAN TİCARİ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI
Karayolu Taşıma Yönetmeliği Madde 40 – (33)
Yetki belgesi sahipleri, ilgili mevzuat hükümlerine uygun bir taşıtı, nitelikli şoför ve yardımcı personel ile sefere göndermek, şoförlerinin sürücü mesleki yeterlilik belgelerinin yanlarında bulunup bulunmadığını kontrol etmek, teknik şartlara uymayan taşıtlarının trafiğe çıkmasına engel olmak, güzergah mesafesini dikkate alarak yeteri kadar şoför bulundurmakla yükümlüdürler. Bu fıkraya aykırı hareket edenlere, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen miktarda idari para cezası uygulanır.
**Bu sebeple SRC Belgesi olmaksızın firmaya ait bir ticari aracı kullanmak SADECE SÜRÜCÜNÜN DEĞİL, İŞVERENİNDE sorumlu olduğu bir husustur.
Ayrıca SRC Belgesi olmadan trafik kazasına karışılması durumunda sigorta şirketleri hasar ödemesi yapmamaktadır. Dolayısıyla SRC Belgesi olmayan bir şoförün kullandığı aracı, sigorta şirketi de tanımamaktadır.
SRC BELGESİ TÜRLERİ
SRC-1 : Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
SRC-2: Yurtiçi Yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
SRC-3: Uluslararası eşya, yük veya kargo taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
SRC-4: Yurtiçi eşya, yük veya kargo taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
SRC-5: Tehlikeli madde taşıyan(kimyasal madde, yanıcı madde, patlayıcı madde vb.) sürücülerin alması gereken bir mesleki yeterlilik belgesidir.
*SRC-1 belgesine sahip olanlar SRC-2 belgesini
*SRC-3 belgesine sahip olanlar SRC-4 belgesinialmış kabul edilmektedir.