T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ve T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Yetkili Kurumu.
0 (224) 341 95 95
ÜDY Belgesi alacak kişilerin yetki belgelerine sahip bir firmada Üst Düzey Yönetici olarak görev yapmaları aranan şartlardan en önemlisidir. Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin kapsam ve faaliyetlerini göstermekte olan gerçek veya tüzel kişilerin yetkili pozisyonlarda ve unvanlarda faaliyet göstermesi gerekmektedir. Yetki faaliyetleri ise yönetim kurulu üyesi, genel müdür, genel koordinatör gibi şeklinde olmalıdır. Bu şekilde ÜDY Belgesi almaya hak kazanacaklar ve denetimlerde bu belge sizlerden talep edilecektir.
Üdy Belgesi almak için en önemli şartlardan bir tanesi de “Lise Mezuniyet” şartıdır. Her lise mezunu şartını yerine getirenler hem yeni bir iş hacmi hemde yeni bir kariyer için bu belgeyi tercih edebilirler.
ÜDY Belgesi bulundurmayan veya sahip olmayan firmaların belirli yönetmelikler ve maddeleri gereğince belirtilmiştir. Yönetmelik gereğince “Yetki belgesine sahip Üst Düzey Yöneticilerin, ilk yetki belgesi aldığı tarihten itibaren 6(altı) içerisinde, Mesleki Yeterlilikle ilgili yükümlülüklerini yerine getirme ve faaliyetleri süresince muhafaza etmeleri zorunludur. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmalar için Yönetmeliğin “Geçici Durdurma” başlığı altında 77(yetmiş yedi) ‘nci fıkrasının (a) bendi “43(kırk üç) ‘üncü maddenin 15(on beş) ve 18(on sekiz) ‘inci fıkrasına aykırı hareket ettiği belirlenen. Yetki belgesi sahipleri aynı ihlali 1 yıl içerisinde 3(üç) defa tekrarlamaları durumunda faaliyetleri 10(on) gün süre ile geçici olarak durdurulur” hükmüne sahiptir.
ÜDY Belgesi Nedir sorusu sürekli sorulan sorulardan bir tanesi olmuştur. ÜDY Belgesini söyle açıklamak mümkündür. Bir firmada Üst Düzey Yönetici olarak görev yapıyor ve firmanızın yetki belgeleri gereğince ÜDY Belgesine sahip Üst Düzey Yönetici istihdam zorunluluğu var ise ÜDY Belgesi almak zorundasınızdır.
Yetki Belgeleri; B1 Yetki Belgesi, C2 Yetki Belgesi, D1 Yetki Belgesi, L1 Yetki Belgesi, L2 Yetki Belgesi, M2 Yetki Belgesi, M3 Yetki Belgesi, N2 Yetki Belgesi, P2 Yetki Belgesi, R1 Yetki Belgesi, R2 Yetki Belgesive T1 Yetki Belgesi belge türlerinden en az birine sahip olan kurum veya kuruluşlar en az 1 adet ÜDY Belgesine sahip bir Üst Düzey Yönetici istihdam etmek zorundadırlar.
İstihdam zorunluluğu olan firmaları bu yazımızdan inceleyebilirsiniz.
ÜDY Belgesi de diğer belgeler gibi 4(dört) farklı belge bulunmaktadır. Belgeler belirlenirken, Uluslararası – Yurtiçi ve Yolcu – Yük şeklinde belirlenmektedir.
ÜDY 1 Belgesi; Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan ve yetki belgelerine sahip bir firmada yetkili olan Üst Düzey Yöneticilere verilecek olan ÜDY Belgesidir.
ÜDY 2 Belgesi; Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapan ve yetki belgelerine sahip bir firmada yetkili olan Üst Düzey Yöneticilere verilecek olan ÜDY Belgesidir.
ÜDY 3 Belgesi; Uluslararası kargo, yük ve eşya taşımacılığı yapan ve yetki belgelerine sahip bir firmada yetkili olan Üst Düzey Yöneticilere verilecek olan ÜDY Belgesidir.
ÜDY 4 Belgesi; Yurtiçi kargo, yük ve eşya taşımacılığı yapan ve yetki belgelerine sahip bir firmada yetkili olan Üst Düzey Yöneticilere verilecek olan ÜDY Belgesidir.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyette bulunan;
B1 Yetki Belgesi, C2 Yetki Belgesi, D1 Yetki Belgesi, L1 Yetki Belgesi, L2 Yetki Belgesi, M2 Yetki Belgesi, M3 Yetki Belgesi, N2 Yetki Belgesi, P2 Yetki Belgesi, R1 Yetki Belgesi, R2 Yetki Belgesive T1 Yetki Belgesi sahiplerinin, en az birer adet ÜDY Belgesine sahip Üst Düzey Yönetici ve ODY Belgesine sahip Orta Düzey Yönetici Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri zorunludur.
Üst Düzey Yöneticilik belgesini alabilirler.
mesleki yeterlilik eğitiminden muaf olur. Yapılan ÜDY sınavlarında başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgelerine sahip olurlar.
ÜDY 1 Belgesi istihdam etmesi zorunlu olan yetki belgelerine sahip firmalar;
istihdam etmek zorundadır.
ÜDY 2 ve ODY 2 Belgesi istihdam etmesi zorunlu olan yetki belgelerine sahip firmalar;
istihdam etmek zorundadır.
ÜDY 3 ve ODY 3 Belgesi istihdam etmesi zorunlu olan yetki belgelerine sahip firmalar;
istihdam etmek zorundadır.
ÜDY 4 ve ODY 4 Belgesi istihdam etmesi zorunlu olan yetki belgelerine sahip firmalar;
istihdam etmek zorundadır.
ÜDY Belgesi alacak kişilerin en az lise mezunu olması şartı bulunmaktadır. Mezuniyet şartını tamamlayan kişiler başvurularını gerçekleştirebilmek için öncelikle ÜDY Belgesini nasıl almanızın gerektiğine bakmamız gerekiyor. ÜDY Belgesi alırken 2(iki) farklı muafiyet durumunuz bulunmaktadır. Bunlardan biri ÜDY Belgesi Eğitim Muafiyeti diğeri ise Sınavsız ÜDY Belgesi olarak bilinmektedir.
mesleki yeterlilik eğitiminden muaf olur. Yapılan ÜDY sınavlarında başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgelerine sahip olurlar.
25.02.2006 tarihinden önce yetki belgelerine sahip bir firmada imza yetkilisi olarak görev yapmış ve bunu belgelendirme durumunda Sınavsız ÜDY Belgesi hakkı bulunmaktadır.
Bu durumların sağlanmaması durumunda sizlerden istenilecek, gerekli üdy belgesi evraklarını merkezimize ibraz etmeniz gerekecektir. İbraz ettikten sonra başvuru, dersler ve sınav olarak 3(üç) aşama şeklinde ÜDY Belgenizi alabileceksiniz. Genellikle ayın 1 ila 15 i arası kayıt dönemidir. 15’inden sonraki ilk Haftasonu dersleriniz başlayacaktır. Sınav haftası olan bir sonraki ay ilk iki haftasına kadar eğitimleriniz sürecektir. Başarılı olmanız halinde evrağınızı merkezimizden alabilirsiniz.